Stand Up Paddle Holland

Het forum met alles over Stand Up Paddle Surf, Sup Foil en Wing Foil

iSUP - Waarom negatieve midden rocker om doorbuiging te compenseren een slecht concept is

Inflatable SUP lijkt wel de toekomst voor SUP wegens minder hinder om thuis te bewaren, eenvoudiger vervoer en op reis zonder extra kosten.

Eén van de problemen met iSUP is het doorbuigen onder het gewicht van de SUPper wat de scoop-rocker wijzigd.

Dit is mijn visie op opblaasbare boards SUP met een negatieve rocker in het midden:

Er zijn producenten die trachten de doorbuiging onder het gewicht de SUPper te compenseren door een concaaf in het midden van de scoop-rocker te designen: een negatieve rocker. Dit geeft een 'W' scoop-rocker lijn wanneer het board opgepompt is en op het water zou de ​​perfecte rocker bekomen worden als de SUPper in het midden van het bord staat.
Check de websites van verschillende opblaasbare SUPs fabrikanten: deze vermelden de negative camber als de ultieme oplossing. Maar volgens mij is dit verre van een fatsoenlijke oplossing.

1) De diepte van de camber wordt berekend voor een bepaald gewicht van een SUPper bij een specifieke druk van het bord. Stel dat het board ontworpen werd voor het gemiddelde gewicht van 85kg, dan zullen allen met een gewicht van minder dan 75 kg zal een boord te hebben met een licht negatief camber/rocker in het midden want zij zijn niet zwaar genoeg: dit zal het board aanzienlijk vertragen of meer effort vergen vooruit te komen.

Voor zij zwaarder zijn zal het board toch meer doorbuigen dan dat de bedoeling was: dus geen goed scoop-rocker (banaan).

Deze boards met een negative camber erin zijn alleen goed voor het gewicht dat ze zijn ontworpen. Iedereen met een gewicht van meer of minder zal niet een board met de beoogde scoop-rocker lijn SUPpen.
Dus zelfs peddelen op meren en rivieren vereist meer kracht om vooruit te komen voor de lichtere en de zwaardere onder ons.

2) In golven gaat de ngative camber nog meer een belemmering vormen - zelfs voor degenen met het gewicht warvoor het board ontworpen werd.

Met het ideale gewicht zal het vangen van de golf goed verlopen, maar eenmaal op de golf gaan surfers achteraan op het board staan waardoor de negatieve camber terug verschijnt en het board aanzienlijk zal vertragenen tijdens het afrijden van de golf daar de scoop-rocker lijn weer een 'W' vorm weer: dus meer peddlen nodig om op de golf te blijven. Ook de wendbaarheid zal verminderen wegens merkwaardige scoop-rocker.

Analoog wanneer de surfer zich naar de neus van het board verplaatst, buigt de neus door en wordt de midden camber nog groter wat zal resulteren in vertraging van het board.

De lichtere SUPpers zullen de negatieve camber hele tijd als verlammend onderviden daar zij nooit de negtieve camber eruit kunnen drukken - en er zal dus steeds ee nagtive camber zijn waar ze ook staan.
De zwaardere SUPpers zullen ook het effect van de negative camber ondervinden als ze achteraan de golf afsurfen. Ook wanneer ze op de neus van hun board staan onstaat er een camber in hij midden.

Negatieve cambers resulterend in ee 'W' scoop-rocker zijn een slecht ontwerp - het is een compromis met beperkt effect en alleen voor degenen met het gewicht waarvoor ontwerp was bedoeld wanneer ze in het midden van het board staan.

Oplossing:
De in mijn inziens enige methodes om een vaste scoop-rocker line te behouden zijn:
- High Density Drop Stitch (6 per inch of meer): betere verbiding bodem/dek
- Het board dient ontworpen te zijn voor hoge druk (> 20psi) wat meer stijfheid geeft
- Zijdelingse verstevigingen door middel van zeillatten in de zijkanten (Red Paddle)


Tot zover mijn idee over een negative camber in't midden.

Weergaven: 698

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie


 



flowmaster zei:
Je zegt wat ik zei,

Er is zeker een markt voor, om redenen die we beiden aangeven, maar vergelijk het niet qua eigenschappen.

En ja, ik sup voor m'n deur, maar als ik ga, neem ik m'n eigen shit gewoon mee.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door RoelvanN.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden