Stand Up Paddle Holland

Het forum met alles over Stand Up Paddle Surf, Sup Foil en Wing Foil

Hallo allemaal,

Ik ben net lid geworden van SUP Holland site.

Een grote vraag die ik heb: ik heb een windsurfboard van JP 180 liter Funster . Kan ik deze ook gebruiken als supboard?

Weergaven: 1242

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

180 liter is best ok. wat zijn de verdere dimensies van het board?

Sommige Windsurfers zijn ok om de sport te proberen. Maar doe jezelf een plezier en probeer straks ook een dedicated supboard want daarmee ben je uiteindelijk echt beter af. 

Het is een te gekke sport en je zal er zeker geen spijt van krijgen!

Het board is 2.58 meter lang, 91 cm breed en 13 kg zwaar... 

Maar misschien doe ik het ook wel zo dat ik dit board verkoop want windsurfen doe ik er niet meer mee en dan voor dat geld met wat erbij een supsetje koop. Ik heb nog een ander board waar ik op surf.

Ik ben 1.67 meter lang en weeg tussen de 65 en 70 kg (ja, we jojo-en nog wel eens :-)... Wat zou voor mij dan het beste zijn....????

Qua stabiliteit zit het wel goed maar je zal weinig snelheid maken met een kort en zo breed board. Voor vlakwater gaat die breedte je in de weg zitten. Voor je eerste meters is het natuurlijk prima.

Als je m toch niet gebruikt dan denk ik dat jouw plan nog zo gek niet is. Verkoop het board en koop een sup. Kun je genieten van twee leuke sporten!

Als je serieus bent begin dan iig met een goeie peddel. 

Voor vlak water zou ik kijken naar een allround board tussen 10'6 en 12 ft. Breedte is in begin even belangrijk voor vlakwater maar later werkt extra breed in je nadeel qua snelheid en actieradius. Ik zou kijken naar iets van 30" breed. Meer lengte is ovgns ook meer snelheid.

Ik vind de Paddle Surf Hawaii Wide All Arounder 10'6 super want die gaat heel lekker op vlakwater en surft ook nog eens te gek op zee. 

Succes.

.

Op je Funster kun je peddelen, maar meer lol haal je uit een echte SUP.

De Funster valt na elke slag stil, waar een sup veel meer doorglijd waardoor je makkelijker meer meters aflegt.

Wil je op binnenwater tochtjes maken, op zee de golven in of beide?

Er zijn ook sups waarmee je kunt windsurfen, die hebben een mastrailtje.

Planeren kun je er niet mee, maar een beetje met low-wind spelen is er best leuk op.

Dank je wel voor je antwoord Jeroen.

Ik zal er voornamelijk op binnenwater mee bezig zijn want onze home spot is Strand Horst. Maar in de zomer zitten wij aan de Middelandse Zee in Zuid Frankrijk dus dan wil ik daar mijn board ook gebruiken natuurlijk. 

Ik kan van iemand een Sea Lion van AHD uitproberen.  Maar ik zie al wel dat het een zeer kort board is. En zij vertelde me dat, met een beetje wind, je je het ongeluk peddelt... En ik begrijp nu.... niet zo'n goede glide.... . Ga het board wel uitprobeen maar wil ik zeker zien dat ik ergens tijdens opstapdagen wat boards kan uitproberen.

Zij gebruikt die AHD inderdaad voor wat low-wind surfen op het Wolderwijd.... maar ik wil serieuzer met het suppen aan de gang gaan want ik ben nu al 3 jaar bezig met windsurfen en dat gaat me nog steeds niet goed af.....

Ik zou dan eerder kijken naar een tourboardje van 12ft/12.6 lang.
Kijk eens naar de NSP cruiser. Dat is een relatief goedkoop en prima tourboard.


De Sealion is een heel leuk plankje maar erg kort/smal en wiebelig en vooral gemaakt voor op Sea ;)

Windsurfen..tja het is geen makkelijke sport, en dat kost veel tijd.

Suppen is dan makkelijker, maar dan ook fysiek vrij zwaar als je meerdere Km met tegenwind moet peddelen.

Ach, fysiek zwaar is niet erg... en ik kan goed op de plank blijven staan maar heb toch regelmatig "ruzie" met het zeil...

Maar ik ga eens kijken naar de NSP cruiser... bedankt voor de tip...

Een kennis van me heeft deze: http://www.newsurfproject.com/flatwater-sup-120.html en is er weg van. Hij peddelt er makkelijk tochten van tussen de 10 en 20km op

Een smallere wedstrijdSUP kan nog iets harder, maar heeft als nadeel dat ze eerder wiebelig worden in de chop, dat is weer minder als je er ook groot water op wilt als de Middellandse zee of het IJselmeer. (die racers kunnen dat ook, maar zijn dan lastiger).

De vraag is altijd een beetje hoeveel stabiliteit en allroundheid je wil opofferen voor nog meer specialisering in 1 richting...of hoeveel boards je wilt ;)
(wij hebben er thuis nu 4). 

Ik zou effe kijken naar de boards de NFA 10 of 11 ft van Gong www.supsurfing.nl. Mooie nieuwprijs. Gezien je postuur kun je  hier mooi mee uit de voeten. Je kunt daar ook ff bij demoboards kijken; Drops 10"6 is een leuk board!!!

Je kunt ook voor een Wailua Cruzer 11" kiezen. www.wailuaboards.nl

180 liter en prima om mee te cruisen,. maar ook om in de golven te spelen.

 

dit ziet er nog niet zo gek uit op een windsurfboard.

Vakwater suppen zal niet zo soepel gaan.

Ik ben ook net begonnen, op mijn surfplank, Fanatic Ultra Ram. 3.10 meter, qua stabiliteit echt een uitdaging, zeker met golfslag!! Tzt vast wel een 'echt' sup board! Veel goeie info bij de antwoorden op jouw vraag!!
Wel een goede peddel gekocht, dat is ook superbelangrijk!!
Veel sup plezier, op welk board dan ook!!

Antwoorden op discussie

RSS

© 2022   Gemaakt door RoelvanN.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden