Stand Up Paddle Holland

Het forum met alles over Stand Up Paddle Surf, Sup Foil en Wing Foil

All,

Erg benieuwd naar jullie ervaringen aangaande paddles. Lijkt wel alsof die dingen gemaakt worden om te breken. Welke paddle kunnen jullie aanraden?

Weergaven: 520

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wil je een onbreekbare of high performance paddle?

Hi waterman,

Zou het verschil eerlijk gezegd niet weten. Ik surf ermee op de Noordzee. Als ik door de branding heen moet dan breken ze. Misschien zet ik teveel kracht, maar carbon zou daar toch tegen moeten kunnen? Ik zoek een lichte, onbreekbare paddle, waarmee ik door de branding kom en snel kan accelereren op de golven. Heb jij tips voor goeie paddles?


waterman zei:

Wil je een onbreekbare of high performance paddle?

Carbon zou zeker goed moeten zijn.

Er bestaat geen lichte onbreekbare paddle. Het is een combi van net sterk genoeg om niet te breken en toch licht van gewicht. 

Je geeft aan al wat gebroken te hebben? Hoe is dat gebeurt? Waar is de paddle gebroken. Steel/shaft boven of onder de onderste hand of in de buurt van het blad of handle? Een paddle breekt normaal gezien niet van het peddelen. 

Meestal is er een impact op de paddle geweest waardoor hij(later) breekt.

Wat is jouw gewicht/lengte en lengte van de paddle? Bladgrote?

Eigen lichaamslengte of korter is gebruikelijk voor een wave paddle. Korter is sterker.

Maak je veel korte paddle slagen of lange doorhalers? 

Maak normaliter langere slagen wanneer ik door de branding heen peddel en korte snelle(re) slagen wanneer ik een golf pak. Laatste paddle brak toen ik werd gepakt door een hoge golf. Misschien dat mijn plank deze toen doormidden heeft gebroken. Weeg 82 en ben 1,80.Z it te denken aan een paddle maat 82 of 83. Met grotere maten merk ik dat ik mezelf van het board af trek. Denk aan een paddle van QB of 'The Black Project'. Over laatstgenoemde lees ik veel dat deze goed zijn voor zwaardere, krachtigere peddelaars.

Wellicht dat je inderdaad veulll te sterk bent.

Wat ook meespeelt is dat vooral in de golven, stroming gecombineerd met branding/chop, er meer weerstand is en dat als je in 1 keer vanuit stilstand gecombineerd met weerstand een lange krachtige haal maakt er een behoorlijke kracht op de steel komt. Kleinere, snellere halen werken beter.

Een peddel zou niet zomaar moeten breken, maar het is mij ook wel in het verleden gebeurt. Ook hier kwam het door te lange, te krachtige halen terwijl de plank niet goed op snelheid was.

Goede peddels, geen carbon composite of fiberglass maar gewoon full carbon, die in NL verkrijgbaar zijn wss SUPR, QB, Black Project, Blue Planet, Starboard.

@Maarten.

80 kg op 1.80 is echt niet gek en dat zou een paddle gewoon aan moeten kunnen.

Korte slagen en niet te ver doorhalen is efficiënter. Bladgrote medium of small en niet te lange steel. Als je op een laag volume board staat iets onder eigen lengte.

Kijk vooral eens naar een GONG PRO CARBON.(click!)Zeer goede prijs voor high end materiaal. (Japans Pre-Preg Carbon).

Heren, dank voor het meedenken en de goede tips. Ik ga eens even rondkijken naar de aanbevolen paddles en kijken of er iets voor mij tussenzit. Zeer gewaardeerd mannen!

Ik heb nu al ruim 8 jaar een paddle van Select. Die is weliswaar aan de lange kant, nu ik vooral op kleinere waveSUPs peddel, maar zeker erg goede kwaliteit en nog nooit een krimp gegeven. Ik denk dat ik die nu zelfs na lang gebruik toch nog eens iets ga inkorten zodat de lengte nog fijner is.

Ik heb van een ander merk nu 2x de steel doormidden bij mijn onderste hand, ik haal ook wel krachtig door als ik echt een golf wil pakken ... :)

Als ik een nieuwe paddle ga kopen, dan waarschijnlijk ook een Gong. Mooi spul en hele nette prijzen. Ik wil eigenlijk sinds kort standaard 2 paddles bij me hebben, bij een mooie sessie wil je toch meteen verder kunnen.

Ter info, ik ben 2.0 meter groot en weeg tussen 85 en 90 kg.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2023   Gemaakt door RoelvanN.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden