Stand Up Paddle Holland

Het forum met alles over Stand Up Paddle Surf, Sup Foil en Wing Foil

Wave sups in Nederland. Lang vs kort mogelijk, breed vs zo smal mogelijk.

Sups zijn er inmiddels in alle maten, breedtes en diktes. Van 6' tot en met 12'+ lang en van 27" tot en met 34"+ breed, van 3,75" tot en met 5" dik.

Hoe steek jij in voor NL condities?

-Is lengte bepalend?

-Is Breedte/smal bepalend"

-Is dikte bepalend?

-Is totale volume bepalend

-Is de mix bepalend

-Inzetbaarheid condities,

-onderdeel quiver

-comfortabel of ambitieus

Etc.

Kom maar door! ;o)

Weergaven: 949

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

ik hoor het inderdaad graag , want ik heb dit jaar in Bretagne leuk gesupt en zoek nu een board dat het ook doet in Nederland. Graag info, ben 82 kg. 

Ik heb nu 2 jaar een Whopper (10 bij 34 en 168L) wat ik persoonlijk een super lekker allround board vindt. Ook in de golven vindt ik dat ie het prima doet, snel glijd, zeer stabiel, etc. Mijn gewicht is 95kg en ongeveer 1,90m lang. Een van de hoofd redenen dat dit board toen is aangeschaft is dat het met 10voet nog net in mijn schuurtje past en de hele familie er ook op moet suppen.

 

Volgend jaar wil ik een nieuw wave board kopen, het gaat zowiezo korter worden maar hoe kort weet ik nog niet. Ben zelf wel gecharmeerd van die Minimal van Gong, lekker kort en breed (7,9 bij 34) met redelijk wat volume. Die wil ik zeker een keer proberen.

 

Meestal sup ik bij Ouddorp en dan zijn de beste condities op de zandplaat voor de deur, dit is ongeveer 10min paddelen met soms best wat stroming. En dan is een relatief lange smallere sup comfortabler (9,5 bij 30 of iets dergelijks) om hier naar toe te paddelen. Daar twijfel ik nog dus nog over.

 

Een smallere tail en een relatief brede neus (en of middenstuk) zijn denk ik beter geschikt in Nederland, zodat je tijdens de surf lekker achterop relatief wendbaar bent en toch volume bij je hebt om aan te paddelen. Maar dit is meer gevoel dan wetenschap.

Allround dus denk ik. 

 

Ik heb ze (nu nog) alledrie:

Starboard Drive10.5x30 longboard shape.
Starboard WP8.10x32 en dik 

Naish Hokua 9x28.5x125l dun, slank en puntig.

Met mijn WP vaar ik met afstand het meest terwijl ze alledrie op het strand voor het griijpen liggen, puur omdat hij het best aanslaat bij de NL omstandigheden en mijn beoogde surfstijl.

We hebben hier geen reefbreaks kilometers uit de kust dus lange afstanden peddel je zelden.

Het zijn wel korte ritjes op trage rommelige en choppy golven, vaak nog met wind erbij ook.

Met een korter board kun je meer turns maken en de dikte en breedte helpen bij de stabiliteit en het doorlopen in de slappe hap. (en met 90kg heb ik ook wel wat float nodig)

Op Fuerte was mijn WP op de holle bakken soms niet grippy en snel genoeg, vandaar dat ik voor de vakanties de Hokua9.0 heb, maar in NL zou het heel goed mijn enige board kunnen zijn.

Woonde ik nou in Bretagne, Cornwall of Fuerte dan ging ik voor een slanke shortboard achtige dunne gunny shape als mijn Hokua, maar in tegenstelling tot mijn favo vakantielocaties hebben we HIER  maar zelden de dagen voor dergelijke boardsen haal je uit de korte dikkertjes veel meer.

De lange planken zijn ook leuk, maar te groot, te log en waar je daar 1 turn mee kunt maken maak ik er met mijn korte dikkertje er 3 of 4 met meer snelheid en power.  

Ik weeg 85kg.

Hoe steek jij in voor NL condities?

Ik reken op altijd iets wind, stroming en chop. En op een sessie van meer dan 1.5 uur.

-Is lengte bepalend?

Voor waves a La shortsup(surfen vanaf de tail) onder de 8ft, voor longboardstyle(surfen vanaf de tail/midden tot en met noserides) daarboven. tot 10'5. Vanaf 10'5 is het longboarden. Wat overigens  verre van saai is ;-)

-Is Breedte/smal bepalend"

Shortsup voor mij tot rond de 34 mits niet te dik en lekkere rails. Voor de langere boards rond de 30/31 is prima voor NL omstandigheden. Deze breedtes geven voldoende stabiliteit en zit het betere bochtenwerk niet in de weg.

-Is dikte bepalend?

Zo dun mogelijk. Alles boven de waterlijn is in principe overbodig voor een wavesup.

-Is totale volume bepalend

Shortsup rond de 120 liter is voldoende voor mijn gewicht. Sterk afhankelijk vd shape, maar als de tail lekker breed is gaat dit. Boven de 8ft denk ik aan 130 liter, meer liters geeft iets meer comfort maar is al snel overbodig.

-Is de mix bepalend

Uiteraard. Een wat bredere tail mits wel dun en surfy rails geven een lekkere drive en maken het geheel goed wendbaar. Fin set-up Quad of tri-fin.

-Inzetbaarheid condities,

Shortsup knie tot schouder/hoofdhoog. Vanaf 8ft van Kniehoog tot .... altijd met iets wind, stroming en chop.

-onderdeel quiver

Ja 2 a 3/4 boards om de lading te dekken is super. 1 shortsup, een +8fter voor stevige condities en een longboardstyle sup tot 10ft. Evt een grotere allrounder erbij voor easy summer surf, tourtje of de occasional friend die een keer meewil.

-comfortabel of ambitieus

Afhankelijk van de omstandigheden. Eerder iets meer comfort omdat ik dan de max uit mijn sessie haal. Mijn boards kies ik dusdanig sportief dat als het clean is ik lekker wat kan proberen. Is het niet clean dan hebben ze genoeg comfort om er niet constant naast te liggen en zo toch een lekkere sessie te hebben.

Ambities heb ik genoeg maar geen zin om als een dolle te moeten balanceren, mede omdat ik weet dat een wat breder board mijn surfen niet in de weg staat. ;-)

82 kilo, 183 lang schoenmaat 43.

Boards : Gong minimale 7.9,  Gong Shake 7.4 en Gong Eternity 8.8.

Favo. de Shake voor 70 % van de condities, Eternity voor de flinke golven, de Minimale voor de chop.

Breed is de Shake 32, de minimale 34 en Eternity 31

plaatjes en info zijn te vinden in de andere Gear talk onderwerpen

85 kg en 192cm lang. shortboard style type. 2 boards: Witchcraft 9'1x 30,7"x140L ( voor chopy omstandigheden) en Witchcraft 7'7x30,7"x128L ( voor kleine golven,echt shortboard)

Eerste vraag is wat het meest bij je past, Longboard surfen of shortboard surfen! Vanuit deze voorkeur vallen al een hoop boards af voor je keuze.

-Is lengte bepalend?

Lengte is belangrijk! hoe korter, hoe sneller hij draait, meer turns op een golf, meer shortboard style. Hoe langer, meer stabiel, meer longboard style.

-Is Breedte/smal bepalend"

Breedte is belangrijk voor stabiliteit, zeker bij shortboards, in nederland kunnen we wel wat meer breedte gebruiken ivm stroming/chop/langzame golven. Hoewel smaller een board wel sneller kan maken, is het voor nederland minder belangrijk om een smal board te hebben.

-Is dikte bepalend?

Dikte geeft wel drijfvermogen, maar géén stabiliteit!, dus hoe dunner hoe beter, vooral dunne rail is fijn.

-Is totale volume bepalend

Volume heeft sterk te maken met dikte! zie hierboven.

-Is de mix bepalend

De mix maakt het board!, maar vergeet vooral de scoop/rockerlijn van het board niet, deze bepaalt voor een sterk gedeelte de eigenschappen op de golf!

-Inzetbaarheid condities,

het is erg fijn om met één board alle omstandigheden af te kunnen dekken, maar als je wat fanatieker word en je niveau gaat omhoog dan kom je al snel op 2 of meer boards voor in de golven. Met 2 kan ik in nederland alle condities goed afdekken ( op dit moment).

-onderdeel quiver

Tja, het blijft verleidelijk om maar steeds je quiver te vergroten. Ik wil graag alles meenemen als ik een uur naar zee rijd, dus 2 boards die mooi op elkaar aansluiten en die alle condities afdekken is wel fijn.

-comfortabel of ambitieus

Ik verbeter graag snel mijn niveau, dus ze mogen best ambitieus zijn. Mijn 9'1 is comfortabel en mijn 7'7 is ambitieus.

Ik vind voor NL condities toch voor een groot deel van de sessies in de golven dat het board vooral stabiel moet zijn (voor de chop) en heel makkelijk door de golf moet worden meegenomen. En tegelijk lekker wendbaar (korter dan 10ft) en met voldoende nosekick (tegen duiken op de korte steile golven).
Voor mijn 88kg en 2m met 2jaar SUP ervaring zou ik liefst een waveSUP hebben voor NL met volgende afmetingen:
9-9.8 ft lang
31-32 inch breed met 145 tot 165 liter volume voor stabiliteit in choppy rommel water.
ronde outline met brede fishtail en voldoende rocker (evt met V) voor korte bochten en nosekick tegen duiken.
Samengevat voor mij moet het board heel comfortabel en makkelijk zijn om zoveel mogelijk plezier te hebben.

Voor mooie lange golven met goede periode en weinig chop is mijn JP-Australia Alround 9.8 echt een wereldboard. Weer heel veel plezier van gehad vorige week in de perfecte condities op Crozon!

Idealiter zou ik naast mijn JP SUP nog twee SUPs hebben: Een waveSUP zoals bovenstaand geschetst en nog een grote cruiser voor binnenwater tochtjes.

Hi Alex.

Meer Volume staat niet automatisch gelijk aan meer stabiliteit. Sterker nog alles wat er teveel aan volume is en je meer op dan in het water laat staan maakt het geheel instabieler. Zeker als je een board naast de JP zou willen dan kan je eerder naar de rand van wat voor jou comfortabel genoeg is gaan, kwa volume.

Breedte van 31 en rond de 130/140 liter zou ik zeggen. En rond 9ft. Niet teveel nosekick want dat kan het board ook instabieler maken. Doordat het board korter is zal duiken al minder zijn tov vd longer sup.

Ga je voor meer liters dan breid je imho niet echt de quiver uit maar ga je eerder naar een vervanging...alex van der meer zei:


31-32 inch breed met 145 tot 165 liter volume voor stabiliteit in choppy rommel water.
ronde outline met brede fishtail en voldoende rocker (evt met V) voor korte bochten en nosekick tegen duiken.
Samengevat voor mij moet het board heel comfortabel en makkelijk zijn om zoveel mogelijk plezier te hebben

Hallo

Ik hebnu een whopper 10x34. Prima board voorbinnenwater en op zee heb ik met kleine golven leuk gesupt. Ben wel een beetje aan het verslaven en denk aan een 8'6 gong cloud. Sluit dat goed aan?
Ik ben 83 kg.

Ervaringen?

Gr
ewoud

Hi Ewoud,

Er zijn nog geen Clouds verkocht in Nederland. Wel is er 1 in Belgie in gebruik. Is alleen niet actief op HET Forum.

Impressie van de franse rond de 100kg lichte ;-) Coolaz. Cleane omstandigheden!

Als jouw Franse taal goed is dan kan je op het gongsupforum veel info vinden.

Vwb Cloud: http://www.gongsup.com/forum/viewtopic.php?t=1605

Ik kan je er het eea over vertellen, maar wil niet het: "wij van WC eend adviseren WC eend...."

;-)

Naast de whopper zou de Cloud een goede keus zijn. En een quiver uitbreiding. Gewicht hoeft geen probleem te zijn iig.

E zei:

Hallo

Ik hebnu een whopper 10x34. Prima board voorbinnenwater en op zee heb ik met kleine golven leuk gesupt. Ben wel een beetje aan het verslaven en denk aan een 8'6 gong cloud. Sluit dat goed aan?
Ik ben 83 kg.

Ervaringen?

Gr
ewoud

tering jantje, das clean, was het hier maar zo'n feest

wat is er trouwens mis met wc eend ?

Hi E,

Mooi voorbeeld voor deze topic. Maar we moeten wel wat meer over jouw profiel weten. Veel gasten die hier over korter dan 9' of zelfs 8' praten zijn erg ervaren in Sup cq kiezen expres een ambitieus kort board.

Een Starboard whopper is een bijzonder board met bijzonder kwaliteiten. Maar als jij aangeeft dat je m plezierig op binnenwater supt (met 34 breed en slechts 10' lengte!) en op zee in kleine golven hebt gesupt voelt dat alsof je vooral de breedte en daarmee vooral stabiliteit plezierig vindt. En dat je (met alle respect!) nog relatief weinig watertijd hebt op Sups. (Ook met alle respect voor de Whopper maar een Whopper blinkt niet uit qua richtingstabiliteit en glide voor vlakwater /of op Zee.) 

Qua jouw watertijd en ervaring op Sup in de golven. Dat is geen waarde oordeel maar als dat zo is dat je relatief startend bent op zee op sup en je nu een next step zoekt dan denk ik dat je met bijv een keuze voor een 8'6 bij ca 31" een veeel te grote stap gaat maken.  

Dan kan je zelfs met een nieuwe tussen 9'6 en 10' in een breedte tussen 30" en 32" al een mega stap maken qua 'radicalere' Supeigenschappen. Dan krijg je t.o.v je Whopper al een 'veel' sneller board qua inpeddelen en snelheid op de golf, en een board dat veel sneller rail to rail te sturen is. 'Beter' surft dus. Met voldoende stabiliteit als je inmiddels al gewend ben aan suppen op zee.

Dus wat mis je in je Whopper? Welke kant wil je op. Kan je ajb wat specifieker zijn over je wensen en je ervaringen qua sup. Kunnen wij op basis van een duidelijker profiel meedenken.E zei:

Hallo

Ik hebnu een whopper 10x34. Prima board voorbinnenwater en op zee heb ik met kleine golven leuk gesupt. Ben wel een beetje aan het verslaven en denk aan een 8'6 gong cloud. Sluit dat goed aan?
Ik ben 83 kg.

Ervaringen?

Gr
ewoud

Antwoorden op discussie

RSS

© 2021   Gemaakt door RoelvanN.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden