Stand Up Paddle Holland

Het forum met alles over Stand Up Paddle Surf, Sup Foil en Wing Foil

Ik vaar nu met een Star-Board paddle een "Tufskin Power"  Op het soortelijk gewicht na ben ik best tevreden maar ik heb toch nog een paar vragen over paddle's. Voordat ik een andere (carbon) paddle ga zoeken wil ik eigenlijk weten wat nou de verschillen zijn van Race en Wave paddle's.. Nou heb ik begrepen dat een race paddle een kleiner blad heeft om snellere slagen te kunnen maken, en dit langer vol te houden, maar klopt dit ook? 

 

ff aanvullend

 

Ik gebruik hem voor 90% om (lange) tochten te maken..

 

 

 

Weergaven: 286

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Niet te klein gaan, gebruik je een shaka puu dan kun je alles, als je in de buurt bent, kunnen we best afspreken om hem te proberen hoor.
o ja euhmm, twas Friesland toch, kijk ff of je kan meeten met Roel, die heeft alle smaakjes
Hi Erik,

Peddels en peddelkeuze is erg persoonlijk. In St. Maxime bij de Europese kampioenschappen was dat duidelijk te zien. Zelfs de pro's hebben hun eigen voorkeur. Grote sterke kerels die toch met smalle bladen peddelen en juist andersom. Maar is wel een handleiding te geven. Dave Chun van Kialoa zegt het volgende over peddels voor race:

SUP Racing:

SUP race paddles should be chosen based on the length of the race, type of board, and fitness and strength of the athlete. In very short sprint races, a larger blade may be of benefit. Less paddle slip will occur with each paddle stroke, which in theory should translate into a more efficient transfer of energy. However, this must be balanced with fatigue. Race boards are faster than a pure surfboard, so this should allow for a larger blade.

The most important factor in choosing a distance paddle is the physical condition of the athlete. Strong fit paddlers have greater potential for high hull speeds and can use larger blades. A good choice for long events and most mortals is the Methane. For general use by a fit experienced paddler, the Shaka Pu’u is excellent. (The Shaka Pu’u is the paddle that was used by Chuck Patterson, to win the $10,000. first place prize in the 2008 Rainbow Sandal “Battle of the Paddle”). For an aggressive downwind racer who is able to link swell after swell and prefers a larger blade, the Nalu can be a good choice.

Water conditions (the board moves fastest when it is flat on the water and not bouncing up and down), wind direction, the conditioning of the athlete, and type of surfboard, are all “moving targets” when trying to pick the optimum blade. Just keep in mind; if you are moving more quickly, you can use a larger blade, if you are moving more slowly, you need a smaller blade.


Dus:
- in principe hoe sneller het board hoe groter je blad kan zijn.
- als je erg fit bent en in je comfort zone peddelt qua afstand kan je wat groter blad nemen.
- zit het tegen doordat het waait of als je verder moet peddelen dan je comfort zone dan kan je beter aan de smallere kant kiezen.
- waveboards liggen dieper en zijn langzamer dus een hoger peddeltempo en kleiner blad is aan te raden. Anders trek je jezelf van je sokkel. Zie het als een bergversnelling.
- verder is je peddeltechniek mede bepalend voor je peddellengte en peddelbladbreedte of andersom ;o)) Eric Terrien won de 14 km in stevige wind met de Kialoa Methane. Deze smallere peddel dan zijn standaard KIaloa Shaka Pu stelde hem in staat zijn supersnelle korte peddelslag vol te houden. Byron Kurt bijvoorbeeld heeft een heel andere peddeltechniek met lange halen en een bovenlichaam dat als een knipmes scharniert. HIj heeft dan ook een iets groter blad.

Kortom, nadenken over wat je wilt en dan testen!! Het blijft namelijk persoonlijk. Als je interesse in Kialoa hebt ben je welkom om te komen testen! Daarbij komen binnenkort ook de nieuwe Hobie peddels binnen.
Nou Erik.

Persoonlijk denk ik dat je voor een paddle moet gaan waarmee je het lang uithoud en zo min mogelijk stress op de spieren veroorzaakt. Comfort dus.
Het kan in jouw geval, lange tochten, wel eens beter zijn om juist niet voor carbon te gaan omdat die, als je er gevoelig voor bent, meer belastend voor de spieren en gewrichten zijn.

Een continue hoge snelheid is in jouw geval niet van belang en een race paddle is dus ook niet echt nodig. Of je moet het rondje waddenzee in een recordtijd willen doen natuurlijk.

Verder is een paddle idd heel persoonlijk en afhankelijk van de omstandigheden waarin je hem gebruikt. Dat worden dus meerdere paddles Erik!!
Patrick heeft een goed punt dat flex erg belangrijk is, zeker als je lange tochten gaat doen en je gewrichten gaat belasten. Let op bij de peddel, ongeacht het materiaal, dat die niet te stijf is. Heeft soms dus ook met de lengte te maken.
Ervaring van gister veerse dijk naar veere en terug, met de pipes gedaan.
Tis natuurlijk een kleinere paddle qua blad maar vond duidelijk merkbaar dat de steel ook erg confortabel voelt, minder stijf als de SUS alu,
ikke blij met mn nieuwe speeltje, euhhh gereedschap
Oke duidelijk verhaal, testen dus, vooral testen.

Ik heb afgelopen weekend een superlichte carbon paddle mogen proberen, deze had een kleiner blad dan mijn eigen paddle wat ik niet heel fijn vond.

Gisteren heb ik met mijn eigen paddle een stukje gepaddelt op een star-board K15, vanavond ga ik de 13 km doen. Wat ik zoiezo al goed merkte was de lengte van de paddle, waar ik de paddle op mijn eigen board (een oude windsurfplank) nog te lang vind, (eerst testen dan inkorten) was de paddle op de K15 aardig goed op maat, het board waar je op staat bepaald dus ook wel de lengte van de paddle.. Ik neem een GPS mee zodat ik ook de gemiddelde snelheid kan meten, om tot een vergelijk te komen Qwa board..

Ik begrijp in iedergeval uit bovenstaande dat RACE staat voor SPRINT.
Dat carbon niet altijd de beste keuze is (deze begrijp ik nog niet helemaal)
Ik ben meer bezig met duur sport dan explosieve snelheid. (wist ik wel)

Als er binnenkort weer een testdag is of een Meet & Greet, dan zal ik proberen om daar naar toe te gaan, dit weekend word het niets, onze windsurfvereniging bestaat 30 jaar, dus dat word zaterdag feest, zondag opruimen.

Zijn er eigenlijk vaste plaatsen waar je paddle's en boards kunt testen?
Klopt dat een paddle comfortabel moet voelen, dat dit niet zou kunnen met een carbon steel is echter niet juist.
De juiste stijfheid is afhankelijk van veel meer factoren als alleen de materiaal keuze van de steel, allerlei andere zaken spelen mee, wand dikte en vorm van de steel bijvoorbeeld.
Je hebt gelijk dat de lengte ook medebepalend is voor comfort, ligt je board diep in het water kun je korter, heb je een race board wat dikker is en meer volume heeft, zul je langer moeten.
Je zal dan zien dat als je wisselt van board je ook een andere paddle nodig hebt.
Klopt dat je zal moeten testen, voelt de stijfheid niet als een te grote belasting na een bepaalde periode en de grote van je blad is daarmee zeker net zo belangrijk.
De reden dat ik stelde ga niet te klein is dat race een ander tempo behoeft als surf, de duur en het volhouden daarvan is belangrijker.
Zelf denk dat je met een shaka puu een mooie maat hebt , niet te groot niet te klein, hoewel de Nalu erg aangeprezen word voor race.
Voel en ervaar zou ik zeggen, ik denk dat wel af te spreken valt voor een test, ik ben zelf van mening dat Kialoa een top merk is waar men dus weet wat belangrijke factoren zijn.
quick blade heeft ook top paddles alleen volgens mij geen dealer en testmogelijkheden in Nederland


ik denk dat je persoonlijke voorkeur moet voelen
Hi Erik,

Ik vind de drie video's van Dave Chun van Kialoa op mijn site nog steeds heel informatief over peddels in het algemeen en de Kialoa modellen. Als je tijd hebt, check ze dan eens hier http://www.supholland.nl/Videos.html

Verder is mijn (race) peddel voor lange afstanden eerder de Kialoa Shaka Puu dan de grotere Kialoa Nalu. Zeker bij lange afstanden. En zelfs bij sprint.
Bij het scannen van mijn foto's van Bidart kwam ik deze tegen. Om de golf te pakken heb ik een forse sprint moeten trekken, wat ook mooi te zien is aan de witte plekken in het water. Maar het mooist vind ik de flex van de full carbon Kialoa Methane die zo super te zien op deze foto.

Ik heb een Shaka, en hij heeft idd plenty flex, word je blij van!
Ik krijg van tijd tot tijd wel last van mijn pezen, maar dat is meestal pas na een paar vakantiedagen van 6u p/d suppen en langer en in een tempo waar de meeste gewoon alleen van het kijken moe worden.
Als het heel erg choppy is wat je in NL in de branding vaak hebt waardoor je echt heen moet beuken begint dat eerder.
Daarvoor heb ik nu een houten peddel, daarmee kan ik ook in die omstandigheden dagenlang doorgaan, maar voor race....de steel van de shaka is comfy genoeg.
De houten peddels van Hans zijn beauties. Mbt tot gevoeligheid van de pezen, Naast flex is de grootte van het peddelblad ook van belang. Zeker bij peddeltempo's en sessies waar je bij het zien al moe van wordt ;o) Eric Terrien (euro champ 2010 in de 12'6 klasse en nr 3 elfstentocht 2009 vaart zijn races met waanzinnige peddel tempo en relatief korte slagen. Hij gebruikt dan de kleinere Methane of zelfs de Pipes (bij verwachte tegenwind) van Kialoa. Misschien toch ook nog een keer een kleiner blad proberen Jeroen.

Zelf vaar ik nu al dit seizoen met de Methane op zee (of winderige omstandigheden op vlakwater) en ben er zeer blij mee. Plenty power ook met het kleinere blad. Ga nu zelf ook de kleinere Pipes op maat maken en varen.

Om dat maten verhaal wat visueel te maken hier een plaatje van Kialoa paddle family.

Van links naar rechts: Nalu, Shaka Pu'u, Methane, Pipes.

Jeroen van Gessel zei:
Ik heb een Shaka, en hij heeft idd plenty flex, word je blij van!
Ik krijg van tijd tot tijd wel last van mijn pezen, maar dat is meestal pas na een paar vakantiedagen van 6u p/d suppen en langer en in een tempo waar de meeste gewoon alleen van het kijken moe worden. Als het heel erg choppy is wat je in NL in de branding vaak hebt waardoor je echt heen moet beuken begint dat eerder. Daarvoor heb ik nu een houten peddel, daarmee kan ik ook in die omstandigheden dagenlang doorgaan, maar voor race....de steel van de shaka is comfy genoeg

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door RoelvanN.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden