Stand Up Paddle Holland

Het forum met alles over Stand Up Paddle Surf, Sup Foil en Wing Foil

Als eerste leuk dat er een forum bestaat over suppen. Zeer benieuwd naar reacties

Ik wil dit jaar gebruiken om mij te orienteren op toertochten en long distance.

helaas nog niet in het bezit van een supboard dus moet het voorlopig doen met een windsurf raceboard. 

Is dit mogelijk?

Ook wil ik proberen om op verschillende 14ft flatwater supboards te varen, kijken welk merk het best bij mij gaat passen. Misschien in de toekomst wedstrijdjes te gaan varen.

is of bestaat er een mogelijkheid om bij een evenement een 14ft te lenen, misschien huren?

Mag je meedoen meteen zelfgebouwde 14ft, zo ja waar kan ik de voorschiften / eisen vinden waar een board aan moet voldoen?

Laatste vraag hoe sterk zijn de huidige 14ft? Kunnen deze tegen een stootje of is het drama?

Veel vragen maar alvast bedankt

Pierre 

Weergaven: 191

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Leuk dat je ook gaat SUPpen.

Ik heb geen idee van regels vwb zelfbouw en ben ook niet erg actief in raceSUPpen, maar heb er al wel meerdere met schade gezien. De grote boards zijn niet voor niets zo licht natuurlijk ...

Zou zeker bij evenementen gaan proberen te testen. Paar jaar geleden kon je bij The Mission altijd volop alle SUPs proberen en er zullen dit jaar zeker events komen.

Als je meer info vergaart over toelatingseisen van zelfbouw SUPs, dan is het leuk als je het hier deelt.

Succes.

Ik zit wel in het racewereldje (helaas door blesures afgelopen jaar nauwelijks actief  :( ) en hier kun je alle info vinden met betrekking tot wedstrijd regelementen en materiaal http://www.supnl.org/   tap supregelement2014  .

Dit zijn dezelfde regels als van de interationale SUPAA http://supathletes.com/supaa-rulebook/

Custom/Zelf bouw mag, mits niet langer als 14ft met een minimum breedte van 23inch en er zijn ristricties van hoe diep je het dek mag laten verzinken tov de rails (12.5cm) en 14 ft boards moeten ten minstte 10kg wegen.  

globaal: op een raceboard peddelen kan, maar is zonder zwaard zeer wiebelig. Ze zijn slanker als Sups en je staat er vaak ook nog eens hoger op.
Boards testen is vaak geen probleem, div merken organiseren testdagen en shops als vd berg en Hightide hebben als het goed is ook demo materiaal om te proberen.

Sterkte:
Een sup is gemaakt van piepschuim en daar omheen een paar laagjes glas en carbon.
Mijn carbon Starboard Sprint 14fx26 van vorige jaar woog 11.5kg, dat kan niet met dikke sandwich constructies, maar zolang je geen boten gaat rammen etc zul je op het water niet snel schade maken.
De meeste boards hebben net als bij windsurfen transportschade en een goede passende boardbag helpt daar al behoorlijk bij om dat te voorkomen.Bedankt Jeroen en Alex voor de bruikbare informatie.
In het verleden windsurf raceboards gebouwd dus wel wat ervaring met het materiaal. Een groot voordeel supboards hebben geen mastrail en zwaardkast systemen dat scheelt in het bouwen en uiteraard kosten.
Custum bouwen moet kunnen onder de 13kg, of dit met sandwich gaat lukken ik denk het wel. Op je stavlakken met sandwich constructie bodem en de rest carbon moeilijke punten met kevlar/aramide.
Uiteraard vacuüm verwerken.
Het enige is tijd en waar haal je een styrofoam blank vandaan in de 14ft lengte. Dat zal een zoektocht gaan worden en in welke druksterkte ook erg belangrijk.
Dan nog het allerbelangrijkste de shape vorm.
Kortom dit kan een leuk draadje worden. Zou graag met jullie gedachten willen wisselen zeker van ervaren racesuppers weten als geen ander wat en hoe een snel board eruit moet zien.
Custum is wel sterker...
Bedankt alvast

De snelste boards....zijn de boards waarop jij lekker peddelt.
Ik denk dat de 2 snelste op vlak water die ik heb gepeddeld de JP flatwater en de Starboard Sprint14x24 zijn.
Beide zijn absoluut indrukwekkend, maar zora het te kabbelig wordt voor mij te wiebelig, vandaar dat ik een 14x26had die net wat stabiler is en waardoor ik net de kracht wat beter kon overbrengen.
in het kader van beter goed gejat als slecht zelf verzonnen zou ik daar mijn inspiratie halen. 

Breedte zegt niet alles over stabiliteit en snelheid want de Fanatic14x24FW was een stuk stabieler als de JP en de Starboard 24, maar op een of andere manier kreeg ik daar niet meer snelheid uit als uit de Sprint14x26 (wat zeker aan mij kan liggen, maar ik wel opvallend vond). Ik hoor ook van meerdere mensen dat die wel weer beter als de eerder genoemde is in rommelig water, het bijft dus altijd keuzes maken.

Naish: Maakt in tegenstelling tot de meeste andere merken maar 1 raceshape i.p.v een flatwater en een open water. Het zijn hele goede allrounders maar op vlak water in mijn beleving minder snel (maar heb de 015 nog niet gepeddeld).
belangeijkste vraag lijkt mij: wil je echt een dedicated vlakwater board om mee te winnen (en dan moet je wel fucking hard gaan met het huidige nivo) of een goede allround-tourer om lekker in mee te kunnen peddelen die het ook op groot water goed doet (dus iets meer rocker en breedte).

Ik heb nu geen 14meer ivm blesures, maar bij aankoop van een nieuwe neig ik meer naar de fun kant als naar 100%race

Hoi Jeroen,
Voor mij staat winnen niet op de eerste plaats hoor. Wil graag meekomen met de marathons. Onder het motto van meedoen is belangrijker dan winnen.
Lijkt mij wel leuk om een snelle racer zelf te bouwen, bëetje voorpret zullen we maar zeggen.
Als de huidige sups op dezelfde manier gebouwd zijn als windsurfboards dan
....
Komen waarschijnlijk allemaal uit de Cobra fabriek.
Maar je hebt natuurlijk gelijk eerst goed rondkijken, proberen Etc.
Misschien kom ik onderweg nog een leuke tweedehands tegen.
Ondertussen wat mailtjes naar fabrikanten van eps gestuurd.

Windsurfboards zijn absoluut steviger als sups, maar een sup heeft ook veel minder te lijden als een windsurfplank.   Het planeert niet, het heeft geen klappen te verduren van masten en gebonk op het dek van hakken dus je hebt ook niet dezelfde sterkte nodig.
Uiteindelijk is de shape het allerbelangrijkst en dat goed maken is volgens mij nog niet zo makkelijk.
Breedte is echt afhankelijk van je gewicht en evenwicht gevoel. Op 26.5/28breed peddel ik ook lekker op zee, smaller word dan wiebeliger in ruig water, maar kan wel weer sneller zijn.
Als je zelf gaat bouwen zou ik ook pluggen met een elastiek op het dek doen (vooraan) zodat je een tas met eten, drinken, droog spul of een camera kan meenemen of om een kaartje onder te schuiven (en hou bij een kuipje rekening met afwatering ;). 


 

 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2021   Gemaakt door RoelvanN.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden