Stand Up Paddle Holland

Het forum met alles over Stand Up Paddle Surf, Sup Foil en Wing Foil

iSUP - Waarom negatieve midden rocker om doorbuiging te compenseren een slecht concept is

Inflatable SUP lijkt wel de toekomst voor SUP wegens minder hinder om thuis te bewaren, eenvoudiger vervoer en op reis zonder extra kosten.

Eén van de problemen met iSUP is het doorbuigen onder het gewicht van de SUPper wat de scoop-rocker wijzigd.

Dit is mijn visie op opblaasbare boards SUP met een negatieve rocker in het midden:

Er zijn producenten die trachten de doorbuiging onder het gewicht de SUPper te compenseren door een concaaf in het midden van de scoop-rocker te designen: een negatieve rocker. Dit geeft een 'W' scoop-rocker lijn wanneer het board opgepompt is en op het water zou de ​​perfecte rocker bekomen worden als de SUPper in het midden van het bord staat.
Check de websites van verschillende opblaasbare SUPs fabrikanten: deze vermelden de negative camber als de ultieme oplossing. Maar volgens mij is dit verre van een fatsoenlijke oplossing.

1) De diepte van de camber wordt berekend voor een bepaald gewicht van een SUPper bij een specifieke druk van het bord. Stel dat het board ontworpen werd voor het gemiddelde gewicht van 85kg, dan zullen allen met een gewicht van minder dan 75 kg zal een boord te hebben met een licht negatief camber/rocker in het midden want zij zijn niet zwaar genoeg: dit zal het board aanzienlijk vertragen of meer effort vergen vooruit te komen.

Voor zij zwaarder zijn zal het board toch meer doorbuigen dan dat de bedoeling was: dus geen goed scoop-rocker (banaan).

Deze boards met een negative camber erin zijn alleen goed voor het gewicht dat ze zijn ontworpen. Iedereen met een gewicht van meer of minder zal niet een board met de beoogde scoop-rocker lijn SUPpen.
Dus zelfs peddelen op meren en rivieren vereist meer kracht om vooruit te komen voor de lichtere en de zwaardere onder ons.

2) In golven gaat de ngative camber nog meer een belemmering vormen - zelfs voor degenen met het gewicht warvoor het board ontworpen werd.

Met het ideale gewicht zal het vangen van de golf goed verlopen, maar eenmaal op de golf gaan surfers achteraan op het board staan waardoor de negatieve camber terug verschijnt en het board aanzienlijk zal vertragenen tijdens het afrijden van de golf daar de scoop-rocker lijn weer een 'W' vorm weer: dus meer peddlen nodig om op de golf te blijven. Ook de wendbaarheid zal verminderen wegens merkwaardige scoop-rocker.

Analoog wanneer de surfer zich naar de neus van het board verplaatst, buigt de neus door en wordt de midden camber nog groter wat zal resulteren in vertraging van het board.

De lichtere SUPpers zullen de negatieve camber hele tijd als verlammend onderviden daar zij nooit de negtieve camber eruit kunnen drukken - en er zal dus steeds ee nagtive camber zijn waar ze ook staan.
De zwaardere SUPpers zullen ook het effect van de negative camber ondervinden als ze achteraan de golf afsurfen. Ook wanneer ze op de neus van hun board staan onstaat er een camber in hij midden.

Negatieve cambers resulterend in ee 'W' scoop-rocker zijn een slecht ontwerp - het is een compromis met beperkt effect en alleen voor degenen met het gewicht waarvoor ontwerp was bedoeld wanneer ze in het midden van het board staan.

Oplossing:
De in mijn inziens enige methodes om een vaste scoop-rocker line te behouden zijn:
- High Density Drop Stitch (6 per inch of meer): betere verbiding bodem/dek
- Het board dient ontworpen te zijn voor hoge druk (> 20psi) wat meer stijfheid geeft
- Zijdelingse verstevigingen door middel van zeillatten in de zijkanten (Red Paddle)


Tot zover mijn idee over een negative camber in't midden.

Weergaven: 703

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Denk dat de mate van op pompen ook uitmaakt en dat de zogenaamd negatieve rocker een vervormde bodem geeft als je meer op de tail moet gaan staan.

Maar goed, je moet van een opblaas board ook geen grote verwachtingen hebben, het gaat nooit de eigenschappen hebben van een normaal board.

Zie het als leuk vakantie speeltje met wat betere eigenschappen als een luchtbed.

Hier de engelstalige post in australianisch forum

 

This is my view on cambered inflatable SUP boards with a negative rocker in the middle:

There are boards that try to compensate the bending of the board under the weight of the paddler by designing in a camber in the middle: a negative rocker. This gives a 'W' scoop- rocker line when pumped up and should bend to a perfect rocker when the paddler is in the middle of the board.
Just check the websites of different manufactures: the do mention the camber as the ultimate solution. However it is far from a decent solution.

1) The depth of the camber is calculated for a specific weight at a specific pressure of the board. Suppose it has been designed for the average weight of 85kgs then anyone weighing lesser than 75kg will have a board with a slightly negative camber/rocker in the middle as he isn't heavy enough: this will slow down your board significantly.
For those who are heavier the board will bend more than intended.
These boards are only great for the weight they have been designed for. Anyone weighing a little less or more will not have a board with the intended scoop-rocker line.
Thus even paddling on flat lakes and rivers will require more power in order to move forward.

2) In waves the negative camber becomes even more a hinder - even for those with the perfect weight the board was designed for. With the perfect weight catching the wave will be fine, but once on the wave surfers move backwards then camber resurrects slowing the board down considerably while driving down the wave face as the scoop-rocker line has obtained the 'W' shape again. This will not only slow down the board but also decrease the maneuverability as the scoop-rocker line is awkward requiring more paddling to keep up with the wave. Similar happens when the surfer moves to the front of the board bending the nose down and probably creating an even greater negative camber in the middle which will slow down the board.
The lighter paddlers will have the negative camber all of the time crippling the performance.
The heavier paddlers will also have a camber being at the back of the board as their weight is not positioned on the camber - similar when they are on nose of the board getting a camber in he middle.

Negative cambered scoop-rocker lines are a bad design - it is a compromise with limited effect and only for those with the weight the design was intended for.

Solution:
The only methods to get a stiff board with a really stiffened scoop-rocker are:
- High density drop stitch (6 per inch or more)
- Allowing high pressure (>20psi)
- Stiffening with lateral battens
This will minimize the deformation of the board.
Of course the lesser the weight of the paddler the better the scoop rocker line will be maintained: in the middle, at the back or at the nose of the board while surfing.

Just my view.

Ik denk je je mening over inflatables 'moet' heroverwegen Peter. Met name in de race en downwind tak van supsport zijn inmiddels inflatables in de top van de races terug te vinden. Snellere peddelaars winnen het ook op inflatables. Bij the Battle of the Paddle 2012 waren in de top twintig al inflatable raceboards. De boards zijn erg licht en snel.

Voor allround toepassingen, whitewater, river, lessen en verhuur waren ze natuurlijk al top. 

flowmaster zei:

Denk dat de mate van op pompen ook uitmaakt en dat de zogenaamd negatieve rocker een vervormde bodem geeft als je meer op de tail moet gaan staan.

Maar goed, je moet van een opblaas board ook geen grote verwachtingen hebben, het gaat nooit de eigenschappen hebben van een normaal board.

Zie het als leuk vakantie speeltje met wat betere eigenschappen als een luchtbed.

hmmm , ja, ik zat met mn kop in de branding.

Toch denk ik dat een stijf board beter is, waarom zou je anders carbon toepassen.

Ik denk zodoende ook, dat een top supper, harder gaat op een "normaal"board, maar dat hij tegen de wat mindere supper het best goed kan doen op een opblaas.

 

Grote merken hebben nu ook opblaas, dus zetten ze soms ook de topper op zo,n ding en die gaan hard natuurlijk.

Hoe breng je je waar aan de man, bewijst voor mij nog niet dat het een gelijkwaardig produkt is, begrijp wel dat er een markt voor is.

Overigens vreemd dit kopieer en vertaalwerk onder eigen naam, terwijl het een ander zn post is.

@flowmaster: mijn eigen email werd niet geaccepteerd op de andere boards. Ik kreeg daar geen toegang - dus maar een andere naam genomen. En dat ging meteen.

Ahh, vandaar dus

You know what they say... if you can blow it, it sucks.

ge jat deze, maar ik vond hem te leuk

Kijk hiervoor is het wel geschikter als elk ander hard board denk ik.

Niet iets wat je met Carbon doet namelijk

Lekker filmpje. Mooi water maar niet voor mensen die niet snappen hoe stromend water werkt. (Die walsen houden je zo vast en in de circulatie onderwater. Niet voor beginners zullen we maar zeggen. Binnen de inflatables zijn er inmiddels ook designs die speciaal voor wildwater zijn ontwikkeld. De nieuwe Badfish inflatables bijvoorbeeld zijn echt vernieuwend in die sector.

Maar wat ziet dit er lekker uit met een 'gewone' alround inflatable en hoe veel fun kun je hebben als je deze zomer naar belgie, frankrijk of italie gaat en je niet aan zee maar in het binnenland zit. Al die campings in frankrijk aan een meer of de rivier. Kortom de hele dag fun in en op het water.

Ik heb wat ervaring met stromend water en kano's. Neem van mij aan: Ga je naar echt stromend water dan wel even een gids/instructeur mee want dat is niet zonder gevaar. Zelfs in de Ardennen hang je voor je het weet in het prikkeldraad, onderwater onder een boomstam of in een wals. Dit filmpje met relaxed muziekje en heerlijk kabbelend water doet een beetje voorkomen of het heel easy peasy is.

de hoeveelheid druk in je board is van groot belang, daarnaast waar je staat op je board. Je kunt spelen met de druk en zo je ideale rocker benaderen. Niet te zacht oppompen....

Hoe je ook pompt,

Blijft IMO wat de Domburgse kano creaps en OC1 gasten vinden van "sit on tops", of golfsurfers van pop outs, of fanatieke body boarders van de piep schuim variant.

 

Toeristen troep.

 

Niet dat je er niet op kan suppen en dat het makkelijk meeneemt, maar kom op, kun je ongeveer 80 jaar (eigenlijk langer) wereldwijde shape ervaring van hoe rails, rocker, vinnen werken en niet te vergeten de invloed materialen, opzij zetten en met zo,n board aankomen en met droge ogen zeggen, dit werkt.

Wakker worre.

 

@flowmaster: en dan sta je daar op je exotisch strand (Sri Lanka, Maldiven, Goa,,.. noem maar op) met mooie golven en je kunt d'er alleen rommel huren (flapperende vinnen in opgelapte boards met 4 seizoenen oude wax - en als je iets beschadigt betaal je meer dan het board waard is).

Meenemen van een hard SUP op vliegtuig is geen denken aan (meerprijs en beschadigingsrisiko). Daarentegen een iSUP kan netjes mee als bagage (rugzak en je kleding erbij proppen) zonder meerprijs.

Als je natuurlijk enkel voor je deur gaat SUPpen en daar ook je vakanties doorbrengt heb je dat probleem niet.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door RoelvanN.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden