Het forum met alles over Stand Up Paddle Surf, Sup Foil en Wing Foil
Tags:
Hi Erik,
Stabiliteit wordt door meer factoren bepaalt dan de ronde zijkanten. Is een designmix. Een centimeter meer of minder breedte is bijvoorbeeld of de vorm van onderwaterschip is tenminste net zo belangrijk voor stabiliteit factor.
Grof weg:
Wil je max. performance dan hard. Ga je voor gemak, vervoer, hufterproof, kleine opslag ruimte dan komt opblaas in beeld.
Enkele voordelen van Opblaasbaar tov hard:
Niet hard. Minder kwetsbaar voor impact. Indien lek dan plakken als een fietsband.
Geen blauwe plekken als je op je board valt. Fijn voor kids en dames en beginners op bewegend water.
Makkelijk qua vervoer en opbergen.
Enkele nadelen van opblaas:
Niet hard, lengte en torsie stabiliteit minder. Minder 'performance' dan een hard board.
Board overal even dik. Dus geen getaperde rails. Kanten snijden dus niet in zijkant van de golf. Te veel volume van rails.
Boards reageren indirecter dan harde. Even wennen en dan prima voor recreatie.
Voor flatwater zijn de echt goede opblaasbare boards inmiddels zo goed geworden dat het verschil met de harde boards wel erg klein wordt.
Een paar jaar geleden waren de harde boards nog veel sneller, maar met de dropstitsch en gelamineerde railsen hebben de inflatables zo,n sprong gemaakt dat je echt een perfecte techniek en conditie moet hebben om veel sneller te zijn met een hardboard.
Ik heb nu nog 2 harde 14ft boards, maar ik denk dat als die er ooit uitgaan dat het een opblaasbare 14fter wordt.
Bij de meer performance gerichte waveboards is dikte en railsshape veel belangrijker.
Daar kunnen ze van nog geen kant tippen aan de harde boards...maar wie weet met een paar jaar...
Ik heb alleen harde boards gehad en ben dit gewend.
Twee jaar terug een keer op een opblaasbord gestaan. Die waren toen nog niet zo hard en ik vond het vreselijk wiebelig en een schommelend geval. Ondertussen zijn de opblaasboards veel beter geworden en dit seizoen een paar keer met de kids op zo'n board gepeddeld en dat was dikke fun! De boards voelen (als goed opgepompt) heel stijf en stabiel aan, zijn veel relaxter voor kids die speels zijn / vallen / stuiteren en ze kunnen tegen een stootje.
Ik overweeg wel om voor het gezin een opblaasSUP te kopen.
Alex noemt een belangrijk punt voor inflatables. Het is essentieel dat je opblaas boards goed hard oppompt en daarmee rekening houdt dat vaak het water kouder is dan omgevingstemperatuur. Lekker hard op de kant betekent vaak dat door het koudere water de lucht weer krimpt en de druk in het board weer afneemt. Nog een keer bijpompen cq van te voren rekening mee houden en extra druk pompen is wel handig dan.
Goed punt van Jeroen is verder dat de boards en de bouwwijze van Inflatables zich ontwikkelt. Met name bij race boards die toch al wat dikker zijn is dat goed te merken. Lichte en stijve constructie bij deze extra lengte is nu al goed te noemen. Daarbij zat volgens mij nu al 4 jaar geleden een fransman op positie 11 van de Battle of the Paddle met een Starboard inflatable racer. Best prima qua performance!
Dank luitjes!
Hoi luitjes,
We hebben een opblaas sup gekocht: JP Allroudair 11 LE. Ik ben benieuwd! Ik weeg nog geen 80 kg Bert ;-)
Is er trouwens iets te zeggen over 'permanent opgeblazen houden'? Wij hebben de luxe dat we aan het water wonen, dus als ie opgeblazen ligt, kan je zó van start. Zou zo'n board daar tegen kunnen?
P=V*T. Dus bij 2 bar (1 bar overdruk) kom je bij 20oC opwarming aan de 2,15 bar. Dat lijkt me geen probleem?
Groetjes, Erik
Welkom bij
Stand Up Paddle Holland
© 2025 Gemaakt door RoelvanN. Verzorgd door